Huijattu vai sinisilmäinen – miten kiinalaiskylän kaupassa käy?

Julkaistu Länsi-Uusimaa lehdessä 2.10.2018

Päätin selvittää itselleni, mistä Paloniemen kiinalaiskylä-hankkeessa oikeasti on kyse ja mitä on tapahtumassa. Jaan näkökulmani ja selvitykseni kanssanne, sillä tällaisen tiedon kanssa en halua yksin jatkaa.

Tilanne on tällä hetkellä se, että Lohjan järven Paloniemen sairaalan kiinteistöjä ja ranta-aluetta 5,3ha on siirtymässä Intercol Oy:n omistukseen 900.000€ kauppasummalla. Kauppasumma on hirvittävän halpa. Miten ostajaksi valikoitui Intercol Oy? Oliko kiinteistö julkisesti ollenkaan myynnissä, tai saimmeko muita tarjouksia?

Hallintaoikeus kiinteistöstä on jo siirtynyt ostajalle ja yritys mm. perii jo vuokrakuluja kiinteistön vuokralaisilta. Kauppasummaa lyhennetään kuukaudessa 2,5% arvolla kauppasummasta, eli Intercol Oy maksaa tällä hetkellä kauppasummaa osamaksulla. Päätöspöytäkirjoissa tuo on nimetty vuokranmaksuksi, mutta vuokratuottoa kaupunki ei tällä hetkellä saa omistamastaan kiinteistöstä. Toivottavasti edes kiinteistön käyttökulut ovat Intercolin vastuulla.  

Kauppa on lukittu, vaikka kauppasummaa ei ole maksettu eikä ymmärtääkseni omistajuus ole vaihtunut. Kaupan ehtona on, että Intercol Oy saa alueelle mieleisensä kaavan. Kaupungin asettamia ehtoja kaupalle ei päätöspöytäkirjoista selviä. Kaupunki ei voi myydä aluetta enää muille, ellei Intercol Oy peru kauppaa.

Kaavoitus on alueella aloitettu kaupungin toimesta ja edelleen kaupunki toimii kaavoittajana. Kaupunki myös maksaa kaavoituksen kulut ja tulevan infran alueelle. Joitain muutoskuluja kaavoituksessa Intercol Oy maksaa itse, siis vähän kuvien piirtämisestä tuntikorvauksella. Ei ymmärtääkseni mistään muusta. Kaupunki räätälöi ostajalle kaavan. Se on melkoisen ennen kuulumatonta.

Yksityisille maa-alueita kaavoitettaessa kaupunki yleensä perii maankäyttösopimuksessa alueen arvonnoususta maksun, jolla mm. katetaan kaavoituksen ja infran rakentamisen kuluja. Intercol ei maksa maankäyttösopimuksella eikä muutenkaan kaavoituksen tuomaa arvonnousua, ei infraa eikä kaavoituksen pääkuluja.

Kaavassa Intercol on saamassa alueelleen 21 000 rakennusoikeusneliötä. Alueella kaupungin myymän kaavoitetun tontin rakennusneliön arvo on keskimäärin noin 400€. Intercol maksaa kaavassa saamastaan rakennusneliöstä noin 44€. Tästä johdettuna kaupungilta jää saamatta vähintään 7,5 M€ kaupassa.

Sen lisäksi, että kaupunki myy Paloniemen alueen kaavoitettuna järjettömän halpaan hintaan, tukee alennusmyynnillään kiinalaista turismia ja ehkä myös kiinalaisia syöpäsairaita, kaupunki myös muuttaa ainakin yrityksiltä perittävän kaava-alueen maksut melkoisen edulliseksi. Kaupunki on velvoitettu kohtelemaan yrityksiä ja kansalaisia yhdenvertaisuussäännön mukaisesti. Koskeeko tässä kaupassa määritelty alennusmyynti vain tämän vuoden aikana tehtyjä tonttikauppoja vai onko uusi hintataso voimassa tästä eteenpäin? Omakotitalon tonttien hinnat tällä anennusmyynnillä ovat n. 6000-7000€.

En ottanut selvää, onko Intercol Oy:n kanssa tehdyt sopimukset kaupungin hallintosäännön tai lain mukaisia. Meillä on kaupungissa lakiasiantuntija käytettävissä tällaisiin tilanteisiin ja oletan, että häneltä asiakirjojen muodot ja sopimusten ehdot on varmistettu. Hallitus on varmasti vahtinut sopimusten laillisuutta. Vaikka sopimus olisi asiallisesti tehty, hölmö se joka tapauksessa on, ja yhdenvertaisuussääntö tuottaa lisää tappioita. Koko prosessi ja kauppa lienee Lohjan maapoliittisen ohjelman vastainen. Toivottavasti edes joku lohjalainen saa tästä kaupasta hyötyä itselleen.

Tulevaisuus näyttää tulemmeko huijatuksi vai kannattiko kaupungin riskisijoitus. Katsommeko hetken päästä kuinka Intercol Oy myy kaava-alueen lomatontteja asiallisella hinnalla ja nettoaa pikavoittona vähintään 7 M€ vai nouseeko kiinalaisten lomakylä tosiaan Lohjalle? Toivon tosiaan, että se nousee, ja toivon, että kylä työllistää meitä sekä rakennusvaiheessa että myöhemminkin, sillä muutenhan tehty kauppa ei ole meille kannattava. Melkoista sinisilmäisyyttä hallituksessa on ollut, kun näin pitkälle viety ja kovin erikoinen kauppa on siellä hyväksytty. Vain Maittila, Alanne ja Hägg on kauppaa yrittänyt järkeistää.

Huh, melkoista pelaamista yhteisellä omaisuudellamme.

Kirsi Ferin
Kansanedustajaehdokas, Keskusta

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Add a Comment

You must be logged in to post a comment

Shopping Basket