Tuulen suunta muuttumassa sisäilma-asioissa?

Kirjoitettu Länsi-Uusimaa lehteen 5.4.2019

Olipa mielenkiintoinen uutissetti perjantain Länsi-Uusimaa lehdessä: Lukion remontti alkanut, Laurentiustalon rakennushanke liikkeelle ja Ojamon väistöä laajennetaan. Kiitos Toni Hägg, kirjoituksesi on saanut toimintaa aikaiseksi.

Ojamon koulun kuntotutkimus 8/2016 kertoi jo selvästi, että Ojamon koulu on suurelta osin kostea ja osittain jopa märkä rakenteiltaan. Korjaamaton kosteusvaurio aiheuttaa mikrobivaurioita ja on siksi aina välittömästi korjattava. Ojamolta sisäilmaongelmia on yritetty aikanaan korjata ilmanvaihtolaitteiston remontilla.

Lukiolta taas kosteutta on tutkimuksissa löydetty vain hyvin vähän, mutta ilmanvaihtolaitteisto todettiin olevan täysin kelvottomassa kunnossa. Lukiolta korjataan mikrobivaurioita kuivien materiaalien ja ulkorakenteiden mikrobilöydöksien vuoksi. Ilmanvaihtolaitteiston kuntoa ei ole kelpuutettu sisäilmaoireilun aiheuttajaksi. Syy täytyi löytyä seinistä, jotta lukio saadaan korjattua moderniksi.

Olen jo yli puolitoista vuotta yrittänyt saada viranhaltijoita heräämään märän Ojamon koulun vakavan sisäilmariskin vuoksi ja pyytänyt lasten siirtämistä pois koulusta. Lukion osalta olen jo yli vuoden sisäilmaryhmälle ihmetellyt, miksi kelvoton ilmanvaihtolaitteiston kunto ei kelpaa edes tutkittavaksi sisäilmaoireilun aiheuttajana. Nämä vain esimerkkinä.

Laurentiuskoulun yhteydessä korjataan hyväkuntoista Anttilan koulua 1400 neliötä, vaikka tilat on todettu hyväkuntoiseksi useilla tutkimuksilla. Tämän korjauksen taustalla on tavoite remontoida tilat vastaamaan OPS:n ”vaatimuksia”. Lohjan tulkinta on, että kaikki Suomen vanhat koulut tulee remontoida, jotta niissä voi tulevaisuudessa opiskella. Kaikissa kunnissa OPS:n tätä vaatimusta ei ole havaittu. Opetushallitus muuttaa suunnitelmia niin usein, että koulurakennusten korjaaminen jokaisen kokeilun ja muodin mukaiseksi ei varmasti ole tarkoituksena. Se olisi järjetöntä.

Laurentiuskoulun hankkeessa hylätään myös hyväkuntoinen Solbrinkenin koulu vain sen vuoksi, että ruotsinkielinen koulu halutaan koulukampuksen sisään omaksi siivekseen. Huh, olisipa Lohja vähän varakkaampi.

Sisäilma-asiat ovat erittäin vaativia ymmärtää ja siksi niiden ohjaus on annettu asiantuntijoille, asianmukaisesti koulutetuille henkilöille. Ymmärrän, että valtuutetut haluavat luottaa viranhaltijoiden esityksiin ja konsultteihin. Tässä asiassa Lohjalla vain niin monta kohtaa huutaa ristiriitaisuutta, epäloogisuutta ja järjettömyyttä, että selvityksiä ja perusteluja on pakko kyseenalaistaa. Minä en ole saanut järjellisiä selvityksiä.

Koska ääneni, havaintoni ja asiani sisäilma-asioissa ei kaupungin luottamustoimessa ole tullut kuulluksi, päädyin talvella viimeisenä vaihtoehtona tekemään kantelun sisäilma-asioiden hoidosta oikeuskanslerille. Se on saanut valtuutettuja tarkistamaan faktoja ja viranhaltijoita kiirehtimään toimia. Valitettavasti oikeuskanslerin käsittelyajat ovat pitkiä, eikä ehdi auttamaan Lohjan investointivimmaan.

Vastuu sisäilma-asioissa on konsulteilla ja viranhaltijoilla, jotka tulkitsevat ja esittävät tutkimustulokset. Lohjan investoi koulurakennuksiin kaikki varansa pitkälle tulevaisuuteen. Se on pois vanhustenhoidosta, päivähoidosta, opetuksen järjestämisestä, erityisopetuksesta, terveyskeskuksien ylläpidosta ja varmasti myös lopulta kaupungin työpaikoista.

Tässä kaupungin taloustilanteessa faktat tulisi tunnustaa, vaikka ne ehkä johtavat noloihin tilanteisiin. Meidän on vietävä kaupungin asioita oikeaan suuntaan.

Kirsi Ferin 
Palvelutuotantolautakunnan jäsen
Kansanedustajaehdokas
Keskusta
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Add a Comment

You must be logged in to post a comment

Hyvää lukiolta

Julkaistu Länsi-Uusimaa lehdessä 10.4.2018 Palvelutuotantolautakunnan jäsenenä olen tiukasti seurannut Lukion

Lue Lisää »
Shopping Basket